taraaa!!!

bahan-bahan (loyang 22cm)

bahagian A
2 sudu besar gula
-tabur gula dalam loyang & masak atas api perlahan
(jadikan gula hangus)

(B) bahagiam atas (karamel)
1/2 tin susu cair
3/4 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3biji telur merah

-kacau sebati...lembut je. jgn sampai berbuih nanti karamel tak cantik.
tapis & tuang dalam loyang berisi gula hangus, tak payah bakar, biar jer.

(C) lapisan kek
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
45ml minyak masak

-pukul telur kuning, air & minyak hingga kembang...
masukkan gula... pukul kembang lagi. hingga naik seganda
masukkan tepung+baking powder yg d ayak. ketepikan

(D) merinque
6 biji telur putih
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

- pukul telur putih sampai jd foam n ringan
masukkan krim of tartar. pukul hinggan apabila terbalikkan mangkuk & x menitis
masukkan gula & pukul lagi...

-------campur C+D. kacau dgn tangan. kaup balik jer
-------bahagikan beberapa bahagian & warnakan
-------sendukkan satu senduk setiap warna, berulang2 hingga habis
-------panaskan oven 160 darjah
-------bakar double boiling / water bath selama 50-60 minit
-------sejukkan dalam oven selama 10 minit, biar tepi loyang sedikit jarak.
-------terbalikkan
-------lap air lebihan karamel supaya tidak d serap oleh kek.


petua dari guru ku MIZA
1. karamel tu boleh d campurkan lagi dengan sebiji telur (merah n putih)
2. bakar 40min api bawah & 10min api atas bawah